Search
el-GRen-GB
Γλώσσα

Ημερίδα: "Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους"

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (Rights, Equality and Citizenship – REC) 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Βουλή των Ελλήνων υλοποιούν το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους», διάρκειας 24 μηνών (1/10/2019 – 30/9/2021).
 
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, με στόχο τη διάδοση των δικαιωμάτων των θυμάτων σχετικών εγκλημάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την αποτελεσματικότερη δίωξη των εγκλημάτων αυτών και την ενθάρρυνση των θυμάτων να απευθύνονται σε αρμόδιους φορείς και να προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες.

 Συγκεκριμένα, το Έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους, καταγράφοντας όλες τις αντίστοιχες θεσμικές παρεμβάσεις με βάση αξιόπιστα δεδομένα και ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, η εκπόνηση ενός Οδηγού για τα Δικαιώματα των Θυμάτων Εγκλημάτων Μίσους, που απαιτείται, θα μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες και θα παρέχει καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε όλες τις στοχευμένες κοινότητες. Θα οδηγήσει σε αυξημένη αναφορά των εγκλημάτων μίσους και θα βελτιώσει την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη. Το Έργο απαιτεί επίσης τη δημιουργία ενός Σχεδίου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που θα ακολουθείται από μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αναμφίβολα θα ευαισθητοποιήσει το κοινό, οδηγώντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους και στην ενίσχυση της πρόσβασης των θυμάτων στη δικαιοσύνη.

 Άλλα παραδοτέα περιλαμβάνουν μαθήματα κατάρτισης για εισαγγελείς που θα βελτιώσουν τις γνώσεις και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το θέμα, αλλά και την ικανότητά τους να διώκουν αποτελεσματικά εγκλήματα μίσους. Επιπλέον, υπάρχουν εργαστήρια, μια ημερίδα που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων και εκπαιδευτικές συναντήσεις εισαγγελέων με τις στοχευμένες κοινότητες, που θα προωθήσουν την αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, καθώς και την ευαισθητοποίηση. Τέλος, στην Έκθεση για την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, τα διδάγματα και οι βέλτιστες πρακτικές που προέρχονται από το έργο θα καταγραφούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έργο θα παρέχει χρήσιμα αποτελέσματα και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, και η Έκθεση Αξιολόγησης θα περιλαμβάνει μια συνολική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του έργου προκειμένου να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά του, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω δράσεις που θα εξασφαλίσουν βιώσιμα αποτελέσματα.

 Η συμμετοχή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Πρόγραμμα είναι μέσω της διοργάνωσης μίας ημερίδας σχετικά με το ρόλο των μελών των κοινοβουλίων στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ρητορικής μίσους. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική και Ισότητα των Φύλων και άλλοι εμπειρογνώμονες. Σε διεθνές επίπεδο, οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του CoE και διεθνείς εμπειρογνώμονες (π.χ. μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας - ECRI και η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών). Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σχετικά με το ρόλο των κοινοβουλίων στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ρητορικής μίσους. Θα παρουσιαστούν μοντέλα και μηχανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. Στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η αποτελεσματικότητα των βουλευτών, προκειμένου να καταπολεμούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική μίσους.

 Επιπλέον, η ημερίδα που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, που θα επικοινωνεί όχι μόνο στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και στο ευρύ κοινό, συμπεράσματα βασισμένα σε πραγματικά δεδομένα και προτάσεις σχετικά με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

 Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο: «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους» μπορείτε να επισκεφτείτε το MOJ

Αυτή η ημερίδα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα “Rights, Equality and Citizenship” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (REC 2014 – 2020)

image

Το περιεχόμενο αυτής της Ημερίδας αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και είναι αποκλειστική ευθύνη του / της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει

Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2024 Βουλή των Ελλήνων
Επιστροφή πάνω